Tema:

Guió de la secció Paraules de Mar, amb el suport de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, dins el programa Arran de Mar de Tarragona Ràdio, dirigit i conduit per Francesc Richart.

Quantes maneres tenim de referir-nos a un «barco» sense usar el barbarisme.

Barbarisme: Forma lèxica d’origen estranger que no es considera assimilada a la llengua pròpia, del castella?

En català direm Vaixell.

Diec2: Vaixell nm. Embarcació gran que per les dimensions i la solidesa és apta per a navegacions o per a empreses nàutiques d’importància.

Hi ha vaixells amfibis, auxiliars, caixó, carboners, cisterna, contra incendis, correus, d’altura, d’arrossegament, de cabotatge, de càrrega, de doble buc, de guerra, de mercaderies a lloure (granel), de paletes (riu), de passatge, de perforació, de pesca, de salvament, de vapor, de vela, escola, d’escorta, factoria, far, frigorífic, fruiter, fustaire, hospital, insignia, mercant, minador, mineraler, mixt, monobuc, oceànic, pirata, polivalent i taller.

Sinónims de vaixell: embarcació, nau, navili, balenera, barca, barcassa, batell, bot, caiac, canoa, canoeta, canot, esquif, falua, gànguil, gavarra, gavarró, gusseta, gussi, iol, llagut, llanxa, llanxassa, llanxeta, muleta, pastera, pontó, pontona, quillat, rai, xalana, xàvega.

Nau nf. Construcció de fusta, de metall o d’un altre material, disposada per a surar i córrer sobre l’aigua, sovint de forma escafoide, amb mitjans de propulsió, destinada a transportar persones o coses.

Antic vaixell generalment de tres pals, de buc molt alt, amb castell de proa, aparell rodó al trinquet i a l’arbre mestre i aparell llatí a l’arbre de mitjana.
nau almirall Nau que porta el pavelló de l’almirall.
nau capitanaNau a bord de la qual va qui comanda diverses naus de guerra.

Diferencia entre vaixell i embarcació.

Embarcació nf. Veure Nau. Es parla d’embarcació i vaixell per diferenciar els bucs inferiors als 24 m segons la legislació espanyola. Es considera embarcació tota nau per sobre dels 2,5 m d’eslora.

Barca nf Embarcació moguda a la vela, al rem o a motor emprada per a pescar, navegar a curtes distàncies, travessar rius, etc. Barca del bou.


barca cisterna Barca emprada per a transportar aigua dolça i fornir-ne els vaixells.
barca de mitjana Embarcació de cabotatge proveïda de dos arbres, el mestre inclinat cap a proa, dues veles llatines i una pollacra.
barca de panescalm Panescalm. Embarcació de rems al servei d’una de més gran. Sinónim de barca o bot auxiliar.
barca nua Barca sense arboradura ni cap element que sobresurti del ras de l’orla.
barca palangrera Llagut palangrer. Llagut destinat a la pesca amb palangre.

Tema casc o buc?

De totes les possibles definicions cap d’elles parla d’una embarcació. És un barbarisme del castellà «casco». En català segons els DIEC2 un casc és:

1 Peça de l’armadura que cobria i resguardava el cap.
1Peça de metall o d’altres materials durs que cobreix i defensa el cap, emprada pels bombers, els soldats, els esportistes, els motoristes, etc.
1casc blau Membre de les forces militars de l’Organització de les Nacions Unides (ONU).
1Copa del barret.
1Assecador de cabells en forma de casc a l’interior del qual circula un corrent d’aire produït per un ventilador i escalfat mitjançant unes resistències elèctriques.
2Òrgan de certs animals i plantes que recorda un casc per la seva forma, duresa, posició.
3Atuell emprat per a contenir i transportar líquids.
3Barril.Un casc d’arengades.
4Unglot de cavall, mul, ase, zebra, etc.

El terme correcte a usar és:

Buc nm Cos d’una nau, amb exclusió dels arbres i de les eixàrcies.El buc del vaixell.

Podeu escoltar el programa emés el 20 de setembre 2022 aquí.